Започва реконструкцията и консервацията на Нимфеума на Бунарджика в Пловдив. Възраждането

...
Започва реконструкцията и консервацията на Нимфеума на Бунарджика в Пловдив. Възраждането
Коментари Харесай

Започва реставрацията на Нимфеума на Бунарджика в Пловдив

Започва реконструкцията и консервацията на Нимфеума на Бунарджика в Пловдив. Възраждането на Светилището на нимфите - едно от емблематичните места на „ Хълма на изворите “, както е било наричано тепето от антични времена, е по самодейност на кмета на регион „ Централен “ Георги Стаменов и на заместител.-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов. Реконструкцията и консервацията се финансират напълно от сдружение „ Бизнесът за Пловдив “, оповестяват от Общината.

Днес по време на огледа на място, Стаменов и Панов благодариха за поддръжката на изпълнителния директор на „ Бизнесът за Пловдив “ Александър Стайков и на галериста Стоян Даскалов, също член на сдружението, сплотяващо 32 водещи пловдивски сдружения.

„ Благодаря за помощта на дълготрайния стратегически сътрудник на регион „ Централен “ – Сдружение с нестопанска цел „ Бизнесът за Пловдив “. Надявам се след реконструкцията, тази емблема на града на тепетата да върне духа и колорита си. Признателен съм на всеки един от членовете на Сдружението, че водени от любовта си към Пловдив, оказват помощ за реставрацията на следващия монумент на културата и оставят трайна диря в историята “, акцентира Георги Стаменов.

„ От основаването си до през днешния ден, Сдружението неведнъж партнира на общината и е към този момент потвърден сътрудник в реализирането на редица начинания – концерти, изложения, а къщата на Иван Черноземски, в която се обитава сдружението е едно от новите, различни пространства за просвета в Пловдив. Благодарим ви за поддръжката “,  коментира Пламен Панов.

Проектът за възобновяване на светилището на нимфите завоюва първо място в шестия народен конкурс за запазване на архитектурното завещание на IKOMOS. Той е възложен безплатно на регион „ Централен “от автора - пловдивчанката архитект Гергана Спасова – Иванова, дипломант в професионалния курс по запазване на архитектурното завещание към École de Chaillot (Екол де Шайо) в Париж. Двугодишната стратегия на École de Chaillot (Екол де Шайо) е неповторима с обучаването на експерти на най-високо равнище. Тя започва през 2017 в партньорство с Община Пловдив, Френския културен институт, Министерство на културата, УАСГ и КАБ. Вече има открита процедура участниците в курса да подаряват свои планове за реституция на знакови обекти в Пловдив. Проектът  „ Светилище на нимфите в Пловдив “ на арх. Гергана Спасова – Иванова беше любимец на журито по време на Шестата национална изложба-конкурс за дипломни работи на студенти по архитектура и в магистърски стратегии по запазване на архитектурното завещание.

Нимфеума на Бунарджика е построен в римско време, пръв за него споделя прочут западноевропейски странник през XVI век. През 1910 година Нимфеумът е опустошен, а по-късно е възобновен при ръководството на пловдивския кмет Божидар Здравков – един от огромните радетели за опазването на архитектурното завещание на града.

Нимфеумите са светилища, отдадени на нимфите, които се изграждали до реки или извори. Нимфите са едни от най-почитаните божества в земите на траките след тракийския конник. Това са богините на изворната вода, девствената природа и здравето. Често съпровождат Артемида, предвождани от козеногия господ на стадата Пан. Археолозите ги откриват изобразени като танцуващи млади дами, голи или облечени, а до тях има съд с изливаща се течност или мидена черупка. Техните атрибути са ябълката, мака, трендафила и житния клас, а следи от тях се откриват край изворите.

Според една от легендите, който един път пие вода от чешмата на Светилището на нимфите, остава в Пловдив вечно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР